Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2010

Συναξαριστής 27 Οκτωβρίου: Άγιος Νέστωρ


Άγιος Νέστωρ

Η Εκκλησία σήμερα γιορτάζει την μνήμη του αγίου Νέστορος, του νέου εκείνου της Θεσσαλονίκης, που ενίκησε τον υβριστή και βλάσφημο Λυαίο με την ενθάρρυνση και προσευχή του αγίου Δημητρίου. Η μονομαχία του αγίου Νέστορος με τον γίγαντα Λυαίο μοιάζει πολύ με την μονομαχία του Δαβίδ και του Γολιάθ. Έτσι και τότε· ο Γολιάθ καυχόταν κι απειλούσε γη και ουρανό κι ο ποιμενόπαις Δαβίδ τον έρριξε κάτω με μια σφενδόνα. Το ίδιο και τώρα· ο Λυαίος, υπεροπτικός κι αγέρωχος, προκαλούσε και φοβέριζε όλο τον κόσμο κι ο Νέστωρ τον νίκησε με το σημείο του Σταυρού, με τον οποίο τον σφράγισε ο άγιος Δημήτριος και με την βεβαίωση που του έδωκε, λέγοντας· "Και τον Λυαίο θα νικήσης και για τον Χριστό θα μαρτυρήσης". Μεγάλα θαύματα κάνει ο Θεός δια μέσου των Αγίων και δείχνει την δύναμή του στον κόσμο, καθώς ακριβώς λέει ο Ψαλμός· "Θαυμαστός ο Θεός εν τοις Αγίοις αυτού".


Βιογραφία
Ο Νέστορας ήταν πολύ νέος στην ηλικία, ωραίος στην όψη και γνώριμος του Αγίου και ενδόξου Δημητρίου.

Ο Νέστορας, λοιπόν, βλέποντας ότι ο αυτοκράτωρ Διοκλητιανός χαιρόταν για τις νίκες κάποιου σωματώδους βαρβάρου, ονομαζόμενου Λυαίου, μίσησε την υπερηφάνεια του. Βλέποντας όμως και τα θαύματα του Αγίου Δημητρίου, πήρε θάρρος. Πήγε λοιπόν στη φυλακή, όπου ήταν κλεισμένος ο Μεγαλομάρτυρας, και έπεσε στα πόδια του. Δούλε του Θεού Δημήτριε, είπε, εγώ είμαι πρόθυμος να μονομαχήσω με το Λυαίο, γι' αυτό προσευχήσου για μένα στο όνομα του Χριστού. Ο Άγιος, αφού τον σφράγισε με το σημείο του τιμίου Σταυρού, του είπε ότι και το Λυαίο θα νικήσει και για το Χριστό θα μαρτυρήσει. Τότε, λοιπόν, ο Νέστορας μπήκε στο στάδιο χωρίς φόβο και ανεφώνησε: «Θεὲ τοῦ Δημητρίου, βοήθει μοί». Και αφού πολέμησε με το Λυαίο, του κατάφερε δυνατό χτύπημα με το μαχαίρι του στην καρδιά και τον θανάτωσε.

Εξοργισμένος τότε ο Διοκλητιανός, διέταξε και σκότωσαν με λόγχη το Νέστορα, αλλά και το Δημήτριο. Έτσι, μ' αυτή του την ενέργεια ο Νέστορας δίδαξε ότι σε κάθε ανθρώπινη πρόκληση πρέπει να αναφωνούμε: «Κύριος ἐμοὶ βοηθός, καὶ οὐ φοβηθήσομαι τί ποιήσει μοι ἄνθρωπος;» (Ψαλμός νε' 5). Ο Κύριος είναι βοηθός μου και δε θα φοβηθώ. Τι θα μου κάνει οποιοσδήποτε άνθρωπος;.

1 σχόλιο:

Εορτολόγιο

Δημοφιλείς αναρτήσεις


Banner Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων
Ξεκινάμε μια προσπάθεια παρουσίασης Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων.
Αν δεν υπάρχει ο δικός σας, ζητάμε συγνώμη,
ενημερώστε μας και θα τον συμπεριλάβουμε.

Create your own banner at mybannermaker.com!
Πέρα από το άτομο
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

(υπό κατασκευή)


Τα banner μας
Αντιγράψτε τον κώδικα στη δική σας σελίδα
για να εμφανιστούν τα banner μας.
Ειδοποιήστε μας για να συμπεριλάβουμε και το δικό σας.