Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2010

Συναξαριστής 22 Οκτωβρίου: Όσιος Αβέρκιος ο Ισαπόστολος


Όσιος Αβέρκιος ο Ισαπόστολος 
και θαυματουργός επίσκοπος Ιεράπολης

Όταν μελετούμε τον βίο του αγίου Αβερκίου, Επισκόπου Ιεραπόλεως, του οποίου η Εκκλησία σήμερα γιορτάζει την μνήμη, έρχονται στη σκέψη μας τα λόγια του Κυρίου Ιησού Χριστού· "Ούτω λαμψάτω το φως ημών έμπροσθεν των ανθρώπων, όπως ίδωσιν υμών τα καλά έργα και δοξάσωσι τον πατέρα υμών τον εν τοις ουρανοίς". 

Αυτό πραγματοποιήθηκε φανερώτατα στον βίο του αγίου Αβερκίου, όταν ο όχλος ξεχύθηκε για να τον θανατώση κι αντί γι' αυτό, όταν τον είδε να διδάσκη και να θεραπεύη τρεις δαιμονισμένους, εφώναξε· "Ο Θεός του Αβερκίου είναι ο μόνος αληθινός Θεός!". Αντί να τον θανατώσουν, οι εξαγριωμένοι ειδωλολάτρες ζήτησαν να κατηχηθούν και να βαπτισθούν! 

Μπροστά στην αγιότητα και την ευεργετική καλωσύνη αφοπλίζεται η αγριότης των κακών έτσι, που πραγματοποιείται πάλι ο άλλος εκείνος λόγος του Κυρίου· "Μακάριοι οι πραείς, ότι αυτοί κληρονομήσουσι την γην".


Βιογραφία

Ο Όσιος Αβέρκιος έζησε στα τέλη του 2ου αιώνα μ.Χ. Η άμεπτη ζωή του και η καρποφορία της διδασκαλίας του, παρακίνησαν το ποίμνιο να τον αναγκάσει να γίνει επίσκοπος Ιεραπόλεως στη Φρυγία. Το αξίωμα δε μείωσε το ζήλο του Αβερκίου. Έλεγε, μάλιστα, ότι δεν αρκεί κάποιος να φαίνεται άρχων, αλλά και να είναι πραγματικά. Δηλαδή να αυξάνει τη διακονία και τους κόπους του. Διότι κατά το Ευαγγέλιο, «εἰ τις θέλει πρῶτος εἶναι, ἔσται πάντων ἔσχατος καὶ πάντων διάκονος» (Ευαγγέλιο Μάρκου, θ' 35), που σημαίνει, αν κανείς θέλει να είναι πρώτος κατά την τιμή, οφείλει με την ταπείνωση του απέναντι στους άλλους, να γίνει τελευταίος από όλους και υπηρέτης όλων με την άσκηση της αγάπης. Και ο Αβέρκιος την εντολή αυτή έκανε πράξη στη ζωή του. 

Γι' αυτό και ο Θεός του έδωσε το χάρισμα να κάνει πολλά θαύματα. Θεράπευσε την κόρη του βασιλιά της Ρώμης, από πονηρό δαιμόνιο. Θερμά νερά από τη γη εξέβαλε και άλλα πολλά θαύματα έκανε. Επίσης, ο Αβέρκιος κήρυξε σε όλες τις πόλεις της Συρίας και Μεσοποταμίας. Έπειτα πήγε στη Λυκαονία, την Πισιδία και στην επαρχία των Φρυγών. Ονομάστηκε ισαπόστολος, διότι περιόδευσε και κήρυξε όπως οι κορυφαίοι Απόστολοι του Χριστού. Πέθανε ειρηνικά, 72 χρονών.


http://www.imkifissias.gr/
http://www.saint.gr/

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εορτολόγιο

Δημοφιλείς αναρτήσεις


Banner Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων
Ξεκινάμε μια προσπάθεια παρουσίασης Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων.
Αν δεν υπάρχει ο δικός σας, ζητάμε συγνώμη,
ενημερώστε μας και θα τον συμπεριλάβουμε.

Create your own banner at mybannermaker.com!
Πέρα από το άτομο
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

(υπό κατασκευή)


Τα banner μας
Αντιγράψτε τον κώδικα στη δική σας σελίδα
για να εμφανιστούν τα banner μας.
Ειδοποιήστε μας για να συμπεριλάβουμε και το δικό σας.