Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Συναξαριστής 6 Οκτωβρίου: Ο Άγιος Θωμάς ο Απόστολος


Ο Άγιος Θωμάς ο Απόστολος

Μέσα στον κύκλο των δώδεκα Αποστόλων, έβδομος στη σειρά, είναι ο άγιος Απόστολος Θωμάς, του οποίου η Εκκλησία σήμερα γιορτάζει την μνήμη. 

Απ' όλα τα περιστατικά που μας αναφέρουν τα ιερά Ευαγγέλια για τον Απόστολο Θωμά, το πιο γνωστό και το πιό σπουδαίο είν' εκείνο που συνέβη μετά την θείαν Ανάσταση. 

Η θεία Πρόνοια οικονόμησεν έτσι τα πράγματα, ώστε ο άγιος Θωμάς να μην είναι μαζί με τους άλλους Αποστόλους την πρώτη ημέρα της Αναστάσεως, όταν παρουσιάσθηκε σ' αυτούς ο αναστάς Κύριος. Όταν του έλεγαν οι Απόστολοι· "εωράκαμεν τον Κύριο!", εκείνος δεν πίστευε και ζητούσεν αποδείξεις. 

Έπειτα από οκτώ ημέρες, όταν ήσαν πάλι μαζεμένοι οι Απόστολοι και μαζί τους κι ο Θωμάς, ξαναπαρουσιάσθηκε ο Κύριος και τότε ο Θωμάς εκήρυξε και είπεν· "Ο Κύριός μου και ο Θεός μου!". Μία από τις μεγάλες αποδείξεις και μαρτυρίες της θείας Αναστάσεως είναι κι αυτή του αγίου Θωμά.


Βιογραφία
Ο Άγιος Θωμάς ο Απόστολος ήταν μεταξύ των δώδεκα μαθητών του Κυρίου και ανήκε σε οικογένεια αλιέων. Ο Θωμάς, λοιπόν, μετά την Ανάσταση του Χριστού και την πρώτη εμφάνισή Του στους μαθητές, δυσπιστούσε σ' αυτά που του έλεγαν αυτοί. Αλλά ο Κύριος επανεμφανίστηκε στους μαθητές μέσα στο υπερώον, όταν μεταξύ τους βρισκόταν και ο Θωμάς. Τότε ο Κύριος προέτρεψε το Θωμά να ψηλαφήσει τις πληγές από τα καρφιά που Τον σταύρωσαν, και να μη γίνεται άπιστος, αλλά πιστός. Εκθαμβωμένος ο Θωμάς, προσκύνησε και ανεβόησε: «Ο Κύριός μου και ο Θεός μου». Η δε απάντηση του Κυρίου ήταν τέτοια, που θα διδάσκει όλους όσους θέλουν να δυσπιστούν στην αλήθεια του Ευαγγελίου. Είπε, λοιπόν, ο Κύριος: «ότι εώρακάς με, πεπίστευκας, μακάριοι οι μη ιδόντες και πιστεύσαντες». Δηλαδή, λέει ο Κύριος στο Θωμά, πίστεψες επειδή με είδες. Μακαριότεροι και περισσότερο καλότυχοι είναι εκείνοι, που αν και δεν με είδαν, πίστεψαν.

Η παράδοση αναφέρει ότι ο Θωμάς μετά την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος πήγε και κήρυξε το Ευαγγέλιο στους Πέρσες, Μήδους και τους Ινδούς. Στην Ινδία, συνελήφθηκε από τον Βασιλία Mισδαίο, γιατί κατήχησε και βάπτισε τον γιό του Aζάνη, την γυναίκα του Tερτία και της κόρες του Mυγδονία και Nάρκα. Αφού τον φυλάκισε τον παρέδοσε σε πέντε στρατιώτες, οι οποίοι αφού τον ανέβασαν σε κάποιο βουνό τον θανάτωσαν δια λογχισμού. Έτσι, τον αξίωσε ο Θεός όχι μόνο να κηρύξει το Ευαγγέλιό Του, αλλά και να δώσει τη ζωή του γι' Αυτόν..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εορτολόγιο

Δημοφιλείς αναρτήσεις


Banner Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων
Ξεκινάμε μια προσπάθεια παρουσίασης Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων.
Αν δεν υπάρχει ο δικός σας, ζητάμε συγνώμη,
ενημερώστε μας και θα τον συμπεριλάβουμε.

Create your own banner at mybannermaker.com!
Πέρα από το άτομο
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

(υπό κατασκευή)


Τα banner μας
Αντιγράψτε τον κώδικα στη δική σας σελίδα
για να εμφανιστούν τα banner μας.
Ειδοποιήστε μας για να συμπεριλάβουμε και το δικό σας.